Fase 1: Voertuigbediening en voertuigbeheersing de basis voor de rijopleiding wordt gelegd.

We beginnen de opleiding met het aanleren van de beheersing van de auto. Hierbij moet je denken aan het wegrijden en stoppen, sturen, schakelen, achteruit rijden. Op die manier wordt dus de basis gelegd voor de rest van de opleiding. Je leert wat een juiste zithouding is en hoe je deze instelt. Hoe doe je de verlichting aan en hoe werkt de airconditioning.

De moeilijkheidsgraad verhogen we telkens een beetje. We gaan langzaam van de ‘industrie terreinen’ naar de eenvoudige lesgebieden. Het is belangrijk dat je de auto goed onder controle hebt, voordat we een fase verder gaan.

Fase 2: Verkeerssituaties en bijzondere manoeuvres het echte autorijden gaat beginnen

Als de beheersing van het voertuig goed gaat, ga je leren om zelfstandig de diverse verkeerssituaties aan te kunnen. Dit is een hele aparte maar vooral leuke ervaring! Je zal merken dat dit vaak lastiger is dan dat het lijkt.

Je moet veel dingen tegelijker tijd kunnen doen zoals schakelen, remmen, sturen, kijken, inschattingen maken, beslissen, reageren, anticiperen… In het begin is dit best lastig en het is onze taak om dit geleidelijk aan jou over te brengen, zodat je het uiteindelijk helemaal zelfstandig kan. Tevens ga je wat speciale bijzondere verrichtingen leren voordat we een fase verder gaan.

Fase 3: verkeersinzicht en ervaring nu gaan we de puntjes op de figuurlijke ‘i’ zetten

In deze fase is de beheersing van het voertuig vloeiend en is de verkeersdeelname goed te noemen. Nu gaan we de puntjes op de figuurlijke ‘i’ zetten en gaan we wat moeilijker verkeerssituaties oefenen.

In deze fase kunnen we enkele proefexamens gaan rijden zodat je precies weet wat je straks te wachten staat. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je aan het CBR laat zien dat je een volwassen en zelfstandige bestuurder bent.